De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met zijn kennis en kunde helpt de fysiotherapeut bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat. Passend bij jouw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.
Elk jaar gaan ruim drie miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Dit zijn mensen van alle leeftijden met verschillende leefstijlen en allerlei soorten klachten en indicaties.
Hierbij kun je denken aan:
- Spier- of gewrichtsklachten in armen of benen
- Rug- of nekklachten
- Revalidatie na een operatie
- Sportblessures
- Hoofdpijn- en duizeligheidsklachten
- Begeleiding bij een chronische ziekte (zoals neurologische aandoeningen, hart- en vaatproblemen, longziektes of diabetes)
Daarbij is de oorzaak van deze klachten meestal niet in één reden terug te vinden. Veelal zijn verschillende redenen gezamenlijk een oorzaak voor het ontstaan van blessures. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan lichamelijke overbelasting zoals een verhuizing en verbouwing, veroudering van je lichaam, een structureel ongezonde leefstijl met te weinig lichaamsbeweging, spanning/stress (te veel hooi op je vork), je genen/lichaamsbouw of gewoonweg pure pech.
Tijdens de eerste afspraak vindt een screening, intake en een lichamelijk onderzoek plaats. Zie hiervoor ook werkwijze. Tijdens de screening stelt de fysiotherapeut vragen over jouw lichamelijke klacht. Aansluitend word tijdens de intake doorgepraat over jouw klacht en mogelijke oorzaken. Wat zijn jouw persoonlijke doelen? Wat wil je met de behandeling bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?
Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de fysiotherapeut naar je houding en hoe jouw lichaam beweegt in het licht van de lichamelijke klacht.
Op basis daarvan wordt er een diagnose gesteld en persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit is een plan op maat. Iedere klacht is anders én ieder mens is immers anders. De behandelingen kunnen bestaan uit massage- methodes in samenhang met oefentherapie. Deze laatste is een belangrijk onderdeel van de therapie. Spieren worden versterkt, bewegingsmogelijkheden van gewrichten worden gestimuleerd, het evenwicht gestabiliseerd of er ontstaat juist een betere houding.
Daarnaast krijgt de je gericht advies en preventieve voorlichting tijdens de behandeling én voor de toekomst. Herhaling of verergering van de klacht dient te worden voorkomen. Stel dus ook vooral jouw vragen aan de fysiotherapeut en vertel wat je graag wil bereiken.