DRY NEEDLING

Een naaldje voor herstel
Dry needling is een van de nieuwere behandelmethodes binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden gespannen spieren aangeprikt en veranderen dan snel in een ontspannen spier. Voor dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Het doel van de behandeling is het uitschakelen van een triggerpoint waardoor de spier zich ontspant. Bij langdurige klachten zal de therapeut zich vaak oriënteren op meerdere spieren.

Korte spanning met snel resultaat
Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dit geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan zijn dat na een dry needling behandeling de spier vermoeid/zwaar aanvoelt. Uiteindelijk zorgt de ontspanning van de spier voor een betere bewegelijkheid.
Het verschil met accupunctuur is dat bij Dry needling gebruik wordt gemaakt van één naald waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt specifiek op de zogenoemde triggerpoints van de spieren en niet op de energiebanen.

Pijn door een knoop
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in de spier die naast lokale drukpijn ook ergens anders pijn kan projecteren in het lichaam. De fysiotherapeut zoekt deze specifieke punten op door middel van palpatie (voelen). Zo`n triggerpoint is herkenbaar door:

- Pijn/ stijfheid lokaal in een spier of pijn/stijfheid die ergens anders in het lichaam projecteert
- Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
- Pijnontwijkend gedrag: anders gaan bewegen
- Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid
Een triggerpoint kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of ongeval/sportletsel, maar ook door langdurig herhaalde bewegingen of langdurig dezelfde (verkeerde) houding of juist het langdurige ontbreken van bewegingen. Ook kunnen psychologische factoren, zoals stress en depressie of instabiele gewrichten (enkels en/of knieën) de oorzaak zijn.

Denk je dat dry needling jou zou kunnen helpen? Neem dan contact op voor een afspraak.

Wij staan vermeld op www.dryneedling.nl als geregistreerde praktijk.