Therapieën en specialisaties

Fysiotherapie

Behandeling gericht op verhelpen en voorkomen
De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met zijn kennis en kunde helpt de fysiotherapeut bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. Je krijgt altijd zorg op maat, passend bij jouw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat je wilt bereiken.

Wanneer naar de fysiotherapeut
Elk jaar gaan ruim drie miljoen mensen naar de fysiotherapeut. Dit zijn mensen van alle leeftijden met verschillende leefstijlen en allerlei soorten klachten en indicaties. Hierbij kun je denken aan:
- Spier- of gewrichtsklachten in armen of benen
- Rug- of nekklachten
- Revalidatie na een operatie
- Sportblessures
- Hoofdpijn- en duizeligheidsklachten
- Begeleiding bij een chronische ziekte (zoals neurologische aandoeningen, hart- en vaatproblemen, longziektes of diabetes)
Daarbij is de oorzaak van deze klachten meestal niet in één reden terug te vinden. Veelal zijn verschillende redenen gezamenlijk een oorzaak voor het ontstaan van blessures. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan lichamelijke overbelasting zoals een verhuizing en verbouwing, veroudering van je lichaam, een structureel ongezonde leefstijl met te weinig lichaamsbeweging, spanning/stress (te veel hooi op je vork), je genen/lichaamsbouw of gewoonweg pure pech.

Fysiotherapie op maat
Tijdens de eerste afspraak vindt een screening, intake en een lichamelijk onderzoek plaats.
Met de screening wordt bedoeld dat er met specifieke vragen wordt beoordeeld of dat fysiotherapie wel de geschikte oplossing is voor je klachten. Het komt gelukkig zelden voor dat wij concluderen dat er mogelijk een (ernstige) aandoening of ziekte aanwezig kan zijn waarvoor je naar de huisarts zou moeten gaan voor verder onderzoek. Een goed screening is dus zeker van belang en daarin zijn de fysiotherapeuten bij Fysio Fitality extra getraind/opgeleid.
Tijdens de verdere intake stelt de fysiotherapeut vragen over jouw lichamelijke klachten en mogelijke oorzaken. Jij staat hierbij centraal. Je kunt dus vragen verwachten zoals: Wat zijn jouw persoonlijke doelen? Wat wil je met de behandeling bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?
Bij het lichamelijk onderzoek kijkt de fysiotherapeut naar je houding en voelt hoe jouw lichaam beweegt in het licht van de lichamelijke klacht. Specifieke tests kunnen daarbij helpen voor een nog betere conclusie.
Op basis hiervan wordt een diagnose gesteld en persoonlijk behandelplan gemaakt. Dit is een plan op maat. Iedere klacht is anders én ieder mens is immers anders. De therapie kan bijvoorbeeld bestaan uit behandelingen op de behandelbank, oefentherapie of allebei.
Daarnaast krijgt je gericht advies en preventieve voorlichting tijdens de behandeling én voor de toekomst. Herhaling van de klacht dient te worden voorkomen.

Neem - ook bij twijfel - gerust contact op. Samen kijken wij of we je kunnen helpen bij Fysio Fitality.

Manuele therapie

Gewrichten en houding in evenwicht
In het kort is manuele therapie het aan de ene kant beter laten functioneren van de gewrichten terwijl aan de andere kant tevens de houding en de bewegingen worden verbeterd. Hiervoor worden een aantal specifieke technieken gebruikt. Het fijne is dat de effecten van de manuele therapie meestal direct voelbaar zijn; je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Een manueel therapeut is een afgestudeerd fysiotherapeut die aansluitend de driejarige opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd.

Bij een eerste bezoek worden de klachten concreet besproken. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de houding, de bewegingen en de gewrichten worden beoordeeld. Zo wordt vastgesteld waar de klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manuele therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manuele therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling. Zo heb je dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Manipulatie met of zonder ‘kraak’
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren.
Kenmerkend voor manuele therapie zijn de manipulaties. De korte snelle beweging gepaard gaand met een ‘hoorbare klik’. Het horen van de klik is echter geen vereiste. Een geslaagde manipulatie gaat dan ook niet per definitie gepaard met een klik geluid (‘kraken’).
Er is trouwens geen sprake van het in de volksmond genoemde ‘rechtzetten door kraken’.

Wanneer naar een manueel therapeut
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- Duizeligheid
- Overige gewrichtsklachten

Herkent u één van de bovenstaande klachten? Bel gerust voor een afspraak!

Extended Scope Practitioner

Eind 2015 heeft Dirk de Jong een Masterclass succesvol afgerond waardoor hij ook een extended Scope Practitioner genoemd mag worden.
Met het volgen van deze Masterclass, die pas na een afgeronde masteropleiding als bijvoorbeeld manuele therapie kan worden gevolgd, wordt de expertise op het gebied van het beoordelen van (para)medische vraagstukken en het verwijzen aanvullende onderzoeken uitgebreidt.

De verwachting is dat in de toekomst ook in Nederland ( net als in landen zoals Canada, Engeland en Australie) extended scope fysiotherapeuten meer bevoegdheden gaan krijgen op onderzoek en behandelmogelijkheden binnen het bewegingsapparaat.

Echografie

Een kijkje in het lichaam
Door middel van ultrageluidsgolven kan een echosysteem een beeldopname maken door de huid heen. Zodra de transducer (kop) van het echosysteem op de huid wordt gezet is er direct beeld. We kunnen dan alle weken delen van het lichaam beoordelen. Als fysiotherapeut beoordelen we alleen de musculoskeletale structuren. Denk hierbij aan spieren, pezen, banden, gewrichtskapsels, slijmbeurzen en oppervlakkig kraakbeen.

Het maken van een echo is niet schadelijk voor het lichaam en kan snel en gemakkelijk ingezet worden om een beter beeld te creëren van het gezondheidsprobleem.

Wanneer een echo laten maken
Een echo kan op verschillende manieren ingezet worden.
Diagnostisch: Het vaststellen van de juiste diagnose. Doordat we de musculoskeletale structuren zichtbaar kunnen maken op beeld kunnen deze ook beter beoordeeld worden. Hierdoor is bijvoorbeeld het verschil tussen een verrekking of scheuring zichtbaar.
-Slijmbeursontstekingen
-Peesontstekingen
-Spierscheuringen
-Verkalkingen van pezen/weefsel

Evaluatie: Tijdens het behandeltraject kan het echosysteem ingezet worden om te beoordelen of het weefsel goed hersteld. Indien nodig kan er vroegtijdig voor gekozen worden om oefeningen of adviezen te wijzigen waardoor de behandelfrequentie en duur van het traject zal afnemen. Hierdoor zal de kwaliteit van de behandeling verbeteren!

2nd opinion
Twijfel je over de juiste diagnose? Een echo kan meer duidelijkheid geven!

vragen over echografie of wilt u een afspraak maken? neem gerust vrijblijvend contact op

Dry Needling

Een naaldje voor herstel
Dry needling is een van de nieuwere behandelmethodes binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden gespannen spieren aangeprikt en veranderen dan snel in een ontspannen spier. Voor dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Het doel van de behandeling is het uitschakelen van een triggerpoint waardoor de spier zich ontspant. Bij langdurige klachten zal de therapeut zich vaak oriënteren op meerdere spieren.

Korte spanning met snel resultaat
Het inbrengen van het naaldje voel je in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dit geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan zijn dat na een dry needling behandeling de spier vermoeid/zwaar aanvoelt. Uiteindelijk zorgt de ontspanning van de spier voor een betere bewegelijkheid.
Het verschil met accupunctuur is dat bij Dry needling gebruik wordt gemaakt van één naald waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling werkt specifiek op de zogenoemde triggerpoints van de spieren en niet op de energiebanen.

Pijn door een knoop
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in de spier die naast lokale drukpijn ook ergens anders pijn kan projecteren in het lichaam. De fysiotherapeut zoekt deze specifieke punten op door middel van palpatie (voelen). Zo`n triggerpoint is herkenbaar door:

- Pijn/ stijfheid lokaal in een spier of pijn/stijfheid die ergens anders in het lichaam projecteert
- Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
- Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
- Pijnontwijkend gedrag: anders gaan bewegen
- Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid
Een triggerpoint kan acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of ongeval/sportletsel, maar ook door langdurig herhaalde bewegingen of langdurig dezelfde (verkeerde) houding of juist het langdurige ontbreken van bewegingen. Ook kunnen psychologische factoren, zoals stress en depressie of instabiele gewrichten (enkels en/of knieën) de oorzaak zijn.

Denk je dat dry needling jou zou kunnen helpen? Neem dan contact op voor een afspraak.