Echografie

Een kijkje in het lichaam
Door middel van ultrageluidsgolven kan een echosysteem een beeldopname maken door de huid heen. Zodra de transducer (kop) van het echosysteem op de huid wordt gezet is er direct beeld. We kunnen dan alle weken delen van het lichaam beoordelen. Als fysiotherapeut beoordelen we alleen de musculoskeletale structuren. Denk hierbij aan spieren, pezen, banden, gewrichtskapsels, slijmbeurzen en oppervlakkig kraakbeen.

Het maken van een echo is niet schadelijk voor het lichaam en kan snel en gemakkelijk ingezet worden om een beter beeld te creëren van het gezondheidsprobleem.

Wanneer een echo laten maken
Een echo kan op verschillende manieren ingezet worden.
Diagnostisch: Het vaststellen van de juiste diagnose. Doordat we de musculoskeletale structuren zichtbaar kunnen maken op beeld kunnen deze ook beter beoordeeld worden. Hierdoor is bijvoorbeeld het verschil tussen een verrekking of scheuring zichtbaar.
-Slijmbeursontstekingen
-Peesontstekingen
-Spierscheuringen
-Verkalkingen van pezen/weefsel

Evaluatie: Tijdens het behandeltraject kan het echosysteem ingezet worden om te beoordelen of het weefsel goed hersteld. Indien nodig kan er vroegtijdig voor gekozen worden om oefeningen of adviezen te wijzigen waardoor de behandelfrequentie en duur van het traject zal afnemen. Hierdoor zal de kwaliteit van de behandeling verbeteren!

2nd opinion
Twijfel je over de juiste diagnose? Een echo kan meer duidelijkheid geven!

vragen over echografie of wilt u een afspraak maken? neem gerust vrijblijvend contact op